Hoe houdt u uw vijver het hele jaar door schoon: 5 eenvoudige stappen

Uw vijver schoonhouden met een Oase vijverpomp lijkt misschien een overweldigende taak. U maakt hem toch één keer per week schoon? Fout! Met de juiste aanpak kunt u ervoor zorgen dat uw vijver het hele jaar door schoon en gezond is. Lees verder voor meer informatie…

Controleer op lekken en scheuren

Ten eerste moet u ervoor zorgen dat uw Pondovac 5 vijverpomp niet lekt. Lekken kunnen veel schade aanrichten en zullen het waterpeil na verloop van tijd doen dalen, wat kan leiden tot een onevenwichtig ecosysteem dat geen leven in stand kan houden. Het is het beste om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen. Een eenvoudige manier om te controleren op lekken is het onderdompelen van een drijvende stok. Als de stok na 24 uur nog steeds boven water is, zijn er waarschijnlijk geen lekken. U kunt ook een visvoeder gebruiken als lekdetector. Als de voederbak na een paar dagen nog niet leeg is, weet u dat er een lek is. Een ander belangrijk aspect is het controleren op scheuren in uw vijver. Scheuren worden veroorzaakt door bevriezend water en kunnen moeilijk te ontdekken zijn. Om ze te vinden kunt u een blacklight gebruiken, waardoor scheuren blauw oplichten.

Verwijder opgebouwd vuil

Nee, we hebben het niet over het vuil op de vloer. Om uw vijver schoon te houden, moet u opgebouwd vuil en afval van het wateroppervlak verwijderen. Dit helpt bacteriën, geuren en algen te verminderen. U kunt dit eenvoudig doen met een net. Als u een grote vijver hebt, moet u hem misschien een paar keer per week schoonmaken om hem helder te houden. Uw vijver regelmatig schoonmaken helpt ook om hem mooi te houden. Als uw vijver veel planten heeft, moet u hem vaker schoonmaken, omdat de planten het licht tegenhouden, waardoor algen niet kunnen groeien en planten niet kunnen groeien. U kunt een skimmernet gebruiken dat het vuil uit het water tilt en in een mand deponeert, of u kunt een net met een brede maas gebruiken om groter vuil op te vangen.

Nuttige bacteriën en algen toevoegen

Als u uw vijver schoonmaakt, verwijdert u nuttige bacteriën, algen en andere organismen. U wilt ze in de buurt houden, en ze toevoegen is een gemakkelijke manier om uw vijver gezond en schoon te houden. Er zijn verschillende soorten bacteriën en algen die u aan uw vijver kunt toevoegen, afhankelijk van het soort ecosysteem dat u wilt creëren. Als u bijvoorbeeld een tropisch ecosysteem wilt creëren, zult u andere soorten algen en bacteriën moeten toevoegen dan wanneer u een ecosysteem in de bergen wilt creëren. Je kunt de juiste soorten vinden door te kijken naar de plaatselijke wateromstandigheden. U kunt ook een startpakket voor bacteriën en algen kopen en de juiste soorten toevoegen voor een evenwichtig ecosysteem. Bacteriën en algen zullen helpen zuurstof en stikstof te verwijderen en schadelijke chemicaliën te verwijderen, waardoor uw water gezonder wordt voor vissen.

Installeer een UV-filter

Een UV-filter helpt uw vijver het hele jaar door schoon te houden, ongeacht de seizoenswisselingen. UV-filters gebruiken ultraviolet licht om schadelijke bacteriën af te breken en algen te doden. UV-filters zijn vooral nuttig als u vissen in uw vijver hebt, omdat ze het water schoner houden en voorkomen dat ziekten zich verspreiden. Als u een grotere vijver hebt met veel vegetatie, moet u een UV-filter installeren om het water schoon te houden. UV-filters zijn er in verschillende maten en zijn gemakkelijk te installeren. U kunt ook een UV-filter aan uw vijver toevoegen als u bacteriën wilt doden terwijl uw vissen in leven blijven. UV zuiveraars gebruiken ultraviolet licht om schadelijke bacteriën te doden en uw vijver schoon te houden. In tegenstelling tot UV-filters doden UV-voorzuiveraars geen algen. Als uw vijver veel vegetatie en algen heeft, zijn UV zuiveraars een goede keuze, omdat ze uw planten niet doden. U bespaart ook wat geld omdat u voor UV-filters geen dure filters nodig hebt.

Roteer de bewoners van uw vijver

Het lijkt misschien vreemd dat we aanraden uw vijverbewoners te laten rouleren, maar het is erg belangrijk voor een gezond ecosysteem. Wanneer vissen in een nieuwe omgeving worden geïntroduceerd, geven ze hun uitwerpselen af, waardoor bacteriën groeien en een vieze geur ontstaat. Door uw vissen om de zes maanden te rouleren, houdt u een evenwichtig ecosysteem in stand en voorkomt u dat geuren en ziekten zich verspreiden. Het rouleren van uw vissen bespaart u ook geld, omdat u dan minder voer hoeft te geven. De eenvoudigste manier om uw vissen te laten rouleren is met een net en een emmer. Als u nieuwe vissen koopt, zet u ze in de emmer en maakt u er uw thuis van, terwijl de oude vissen in de vijver leven. Na zes maanden gebruikt u de emmer als opvangbak en zet u de oude vissen over in de emmer. De nieuwe vissen kunnen dan in de vijver worden uitgezet.

Conclusie

Uw vijver schoonhouden is niet zo eenvoudig als een wekelijkse schoonmaakbeurt. Met de juiste aanpak kunt u ervoor zorgen dat uw vijver het hele jaar door schoon en gezond is. Controleer daarom op lekkages, maak het water schoon, voeg bacteriën en algen toe, installeer een UV-filter en rouleer de vijverbewoners. Zelfs met een schone vijver moet u regelmatig onderhoud plegen om problemen in de toekomst te voorkomen.